Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Hungarian

Kézerősítő gyurma (theraputty) gyakorlatok

Kézerősítő gyurma (theraputty) gyakorlatok
Az alábbi gyakorlatok erősítik a kézfej, az ujjak, a csukló és az alkar izmait.

Kézerősítő gyurma (theraputty) gyakorlatok: Fejleszd kézizmaidat játékosan! A kézerősítő gyurma, más néven theraband gyurma, olyan terápiás eszköz, amely segít a kézizmok fejlesztésében és erősítésében. Ez a különleges gyurma különböző ellenállást nyújt, ami lehetővé teszi a gyakorlatok sokféleségét és a folyamatos fejlődést. A gyakorlatokat lassan és kontrolláltan kell végezni, egyenletesen megfeszítve a gyurmát. Tartsd minden gyakorlatnál 5-10 másodpercig a feszítést, majd lazítsd el. Az alábbiakban bemutatunk néhány hatékony kézerősítő gyakorlatot:

1. Kampós ujjak:

Vedd a gyurmát egyik kezedbe, majd a behajlított ujjaid nyomd a gyurmába úgy, hogy a tenyered eközben egyenes marad. Ismételd meg a szorítást az ujjvégekkel, igyekezz arra fókuszálni, hogy csak az ujjak dolgozzanak.


2. Markolás:

Vedd a gyurmát egyik kezedbe, majd próbáld ökölbe szorítani úgy, hogy a gyurmát összepréseled a tenyérrel és az ujjakkal. Engedd fel, szorítsd meg újra. Ha sokszor ismétled a gyakorlatot érdemes az elvékonyodott gyurmahengerből időről időre újra gombócot formálni.


3. Feszítés ujjal:

Hurkolj át egy gyurmából sodort vagy húzott csíkot az erősíteni kívánt ujjadon, aminek a két végét a másik kezeddel stabilan tartva nyújtsd az ujjad a gyurma ellenállását használva. A használt csík vastagságával szabályozhatod az ellenállás mértékét.


4. Tészta nyújtás:

Képezz egy vastagabb korongot a gyurmából az erősítendő kézfejed ujjait belenyomva a másik kezeddel rásimítva azt. Nyisd szét az ujjaid a gyurma ellenállása ellenében, majd zárd össze és nyisd ki újra.


5. Olló:

Gyúrj gombócot a gyurmából, amit az erősíteni kívánt ujj és a mellette lévő ujj közé téve végezz közelítő mozdulatot, mintha ketté akarnád vágni a gyurmát az ujjaiddal. Igyekezz az érintett ujjal közelíteni a másik felé, amit csak támasznak használj.


6. Két ujjal préselés:

Vedd a gyurmát egyik kezedbe a hüvelyk- és az edzeni kívánt ujj közé. Nyomd össze a gyurmát annak az ellenálláása ellenében úgy, hogy igyekezz az érintett ujjal többet dolgozni, a hüvelykujj csak támason. Ha a hüvelykujjat edzenéd ezzel a gyakorlattal, akkor több ujjad is használhatod a gyurma megtámasztásához.


7. Gyűrűfeszítés:

Nyújtsd, vagy sodord a gyurmát egy vékonyabb csíkká, amiből képezz egy gyűrűt, ami az edzen kívánt és a mellette lévő szomszédos ujjrat összehurkolja az első és második ujjperc magasságában. (ne az ujjak tövénél és ne az ujjak hegyén). Igyekezz a gyűrűt tágítani az ujjak szétnyitásával, lehetőleg az edzeni kívánt ujjat távolítva a másiktól.


8. Csípés és húzás:

Vedd a gyurmát egyik kezedbe úgy, hogy egy vastagabb hengert képezel belőle. Az edzeni kívánt kéz ujjaival "harapj rá a gyurmára és húzd felfelé a kezeddel úgy, hogy csak az edzeni kívánt kéz mozog, a másik csak mozdulatlanul tartja a gyurmát. A feladat tovább nehezíthető, ha csak az edzett kéz dolgozik úgy, hogy az alkar stabilan áll és csak a kézfej és a csukló fejt ki erőt a húzáskor.

Ezek a kézerősítő gyakorlatok például egy rehabilitációs programban, artritiszes betegeknél vagy egyszerűen azoknál hasznosak, akik szeretnék megerősíteni a kézizmaikat. Fontos azonban, hogy mindig figyelj a test pozíciójára és a megfelelő technikára, hogy elkerülhesd a túlzott megterhelést és a sérüléseket. Kezdheted az egyszerűbb gyakorlatokkal, majd fokozatosan növelheted az ellenállást és bonyolíthatod a gyakorlatokat. Ne felejtsd el rendszeresen végezni ezeket a gyakorlatokat, hogy rendszeres fejlődést érhess el a kézizmaidban. Az általunk kínált terápiás erősítő gyurmák öt ellenállási erősségben érhetők el, hogy ezt a fokozatosságot biztosítsa a fejlődésben.